mr. art. Valentin Veljko Škorvaga, prof. savjetnik

Rođen je 1960. u Požegi. Završava srednju GŠ Vatroslava Lisinskog, Zagreb. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomira i magistrira 1985. studij klarineta u klasi red. prof. art. J. Tonžetića. Na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skopju 2011.g. završava magisterij iz područja muzičke interpretacije - tambura pod mentorstvom red. prof. dr. sc. D. Dautovskog.

Započinje s radom 1985. u OGŠ Krešimira Baranovića  u Požegi kao nastavnik klarineta i tamburaškog orkestra gdje popularizira klasičnu glazbu među mladima i pokreće koncerte za mlade. U okviru HPD Vijenac osniva tamburaški ansambl “Solisti” koji vodi i svira najčešće originalnu i transkribiranu literaturu u cilju promicanja  tambure  kao  koncertnog  glazbala.  Od  1987.-1991. na Centru za usmjereno obrazovanje Zvonko Brkić vodi tamburaški orkestar i djevojački zbor s kojima vrlo uspješno izvodi koncerte u zemlji i inozemstvu, te s tim ansamblima osvaja nagrade na republičkim i državnim natjecanjima.

Od 2008.-2017. u GŠ Požega nastavnik je tambure, uvodi mnoge obrade skladbi klasičnih skladatelja u program rada. S učenicima osvaja većinom prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupa s učenicima na brojnim koncertima diljem Hrvatske. Uz nastavnički rad od 1991. -2017. vrlo uspješno obnaša dužnost ravnatelja GŠ Požega. Neumornim radom i angažmanom uspio je izgraditi snažnu i uspješnu obrazovno kulturnu instituciju, proširiti djelatnost (srednjoškolsko i predškolsko obrazovanje), uspostaviti područna odjeljenja u Kutjevu i Pleternici. Uspio je školu dovesti do 560 učenika, 17 programa i 60 zaposlenika od toga 56 nastavnika. Potaknuo puno mladih da nastave studirati glazbu a mnogi su se kao nastavnici vratili u GŠ Požega kao nastavnici. Inicirao je i realizirao izgradnju i preseljenje Škole u nov i adekvatan prostor.

Osnovao je i vodio Tamburašku filharmoniju GŠ Požega, jedini orkestar takve vrste na svijetu, kroz projekte Tiha noć u Vukovaru za potrebe HRT-a, Slavonija u Lisinskom i Tambura instrumental festival u Požegi, Subotici i Zagrebu. 2014. pokrenuo je Međunarodno natjecanje tamburaša solista i komornih sastava koji se naizmjenično održava u Požegi i Subotici. Pokretač je festivala Zlatne žice Slavonije i umjetnički direktor od 1990. - 2000. u okviru kojega je uspio stvoriti novu tamburašku pjesmu, a tamburu ponovno popularizirati kao hrvatsko nacionalno glazbalo. Pokrenuo je manifestaciju Aurea fest Požega (festivali raznih glazbenih stilova, kao i plesa i glume). Istaknuti je član je HDGPP-a, član predsjedništva (2005. - 2017.), redoviti član HDS-a.

Dobitnik nagrade grada Požege i Požeško-slavonske županije za razvoj glazbene umjetnosti, priznanja AZOO-a i Posebne nagrade HDGPP-a. Kao predavač afirmirao je tamburu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 2017. profesor je na novootvorenom kolegiju tambure, za koji je napisao plan i program za svih pet godina studija. Sa studentima na raznim natjecanjima osvaja brojne nagrade. Pokreće, u suradnji s glazbenim školama i Muzičkom akademijom, Tambura instrumental festivale u Varaždinu, Karlovcu, Sisku, Velikoj Gorici i Zagrebu. Potiče skladatelje da pišu nove skladbe za bisernicu i brač. Sklada za tamburaške orkestre, sastave i solo instrumente bisernica i brač, kao i za druge instrumente i sastave, napisao 170 skladbi od toga je snimljeno 150. Autor je stručnih zbirki Etide za bisernicu 1 i 2 i Etide za brač 1 i 2. (Cantus d.o.o.). Trenutno djeluje u zvanju višeg predavača na integriranom preddiplomskom instrumentalnom studiju - smjer Tambura - MUZA. Metodika nastave tambura i Pedagoška praksa nastave tambura. Česti je predavač tambura na seminarima za učenike i nastavnike tambura u glazbenim školama u Hrvatskoj, Stručnom vijeću nastavnika tambure, Centru izvrsnosti HDGPP-a i MZiO-a te član ili predsjednik žirija na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima mladih glazbenika na  tamburama. 

S  jasnim ciljem i idejom, dijeljenjem velikog znanja i iskustva, snažno utječe na profesionalno stasanje cijele generacije mladih tamburaških pedagoga koji danas djeluju diljem Hrvatske te je uistinu zaslužio nagradu za Životno djelo HDGPP-a.