Ivan Glibota - Crni, prof.

Rođen je u Imotskom 1955. god. gdje završava osnovnu školu a srednju 1976. god. u GŠ J. Hatzea u Splitu. Glazbenu akademiju je završio 1981. god. u klasi M. Fuchsa – trombon. Za vrijeme studija i kasnije svirao je u kvartetu trombona i u Akademskom jazz orkestru, u Revijskom orkestru HRTV, HNK u Splitu i Dubrovačkom simfonijskom orkestru. 1981. god. zaposlen je u OŠ Runovići, vodio je Mandolinski sastav i Pjevački zbor škole. Skladao je glazbu za nekoliko dječjih igrokaza. U Imotskom je osnovao i vodio Ženski pjevački zbor. U razdoblju 1982./1983. god. na Lastovu je organizirao i vodio 1-god. tečaj (školu) iz osnovnog glazbenog obrazovanja, vodio mješoviti pjevački zbor, utemeljitelj je i prvi Kapelnik lastovske limene glazbe. 1983. god. zaposlio se u GŠ J. Hatzea, Split kao nastavnik trombona i komorne glazbe. Od 1985. god. postaje djelatnik Narodnog sveučilišta u Imotskom i priprema temelje osnovne (2002. god.) i srednje glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić (2008. god.). Uz ravnateljstvo predavao je nastavu za limene instrumente, komornu glazbu, puhački orkestar, solfeggio te pjevački zbor. Dugi niz godina bio je domar i spremač škole, te odradio bezbroj prekovremenih sati. Upornim radom izborio se za danas, vrhunski uređenu i opremljenu glavnu zgradu glazbene škole te koncertnu dvoranu.

Sa svojim učenicima osvojio je brojne regionalne, državne i međunarodne nagrade. Danas su njegovi bivši učenici na raznim glazbenim akademijama, a mnogi su već završeni profesori. Organizirao je Ljetnu školu gitare. 1991. i 1992. god. u gimnaziji u Imotskom predavao je predmet-glazbena umjetnost. 1995.god. postaje dirigent i umjetnički voditelj Hrvatskog pučkog orkestra Gradske glazbe Imotski, danas su članovi orkestra uglavnom bivši i sadašnji učenici GŠ s područja cijele Imotske Krajine. Imotska glazba već je godinama najbolji amaterski puhački orkestar naše Države Često je surađivao s HNK u Splitu. Snimio je i producirao CD-e u izdanju diskografskih kuća Menart i Dallas records. Sudjelovao je u radu nekoliko seminara za dirigente puhačkih orkestara koje su vodili prof. Tarbuk, prof. Fačini, prof. Zlodre ... Od 1976. do 1984 god. član je grupe Delfini iz Splita od 1984. do 1997. god. vodio je grupu Express iz Imotskog. Za tu grupu je pisao pjesme, aranžmane i producirao ih u studiju.

Sudjelovao je brojnim turnejama širom svijeta. Skladao je svečane pjesme župe Runovići, OŠ Runovići, Studenci i uvježbavao izvođačke sastave (zborove) za prve izvedbe tih pjesama. Skladao je za početnike nekoliko skladbi za trublju, rog, trombon i tubu uz pratnju glasovira te su često dio repertoara na natjecanjima. Cijeli svoj radni vijek sudjelovao je u javnom kulturnom životu grada Imotskog, cijele Imotske Krajine, Splitsko - dalmatinske županije kao i na nacionalnoj razini sa zapaženim rezultatima. Od 1992. g. član je Hrvatskog društva skladatelja. Od 1996. do 2004.god. član je predsjedništva Puhačkih orkestara Hrvatske pri Hrvatskom saboru kulture, a i danas je član Skupštine. Od 2009. g. utemeljitelj je i prvi predsjednik te zamjenik predsjednika moderne Zajednice puhačkih orkestara Splitsko - dalmatinske županije. Za svoj rad dobitnik je nagrada Županije Splitsko-dalmatinske, grada Imotskog, grada Lastova, HDGPP-a, Radio Imotskog, Slobodne Dalmacije. Dobitnik je bezbroj priznanja i zahvalnica iz Domovinskog rata te posebno ističemo nagradu Predsjednika RH Red hrvatskog pletera. Istaknuti je član HDGPP-a koji niz godina svojim djelovanjem podržava i pomaže u organizaciji rada Društva kao domaćin u organizaciji Županijskih natjecanja HDGPP-a te kroz Povjerenstva, ocjenjivačke sudove i dr. Njegovi učenici vrlo su uspješni na natjecanjima HDGPP-a. Prof. Ivan Glibota Crni je kao temeljna ličnost glazbene kulture u Imotskom, pregalac i vizionar izuzetno doprinio svojim ukupnim djelovanjem na području glazbenog obrazovanja i u ostalih aspektima glazbene kulture u zemlji i van njenih granica.