Umjetnička škola Poreč
NAJUSPJEŠNIJA ŠKOLA 2018

Osnovna glazbena škola u Poreču osnovana je 1974. g. pri Narodnom sveučilištu (Pučkom otvorenom učilištu Poreč). Već punih 18 godina pod vodstvom Sanjice Sare Radetić škola se nevjerojatno razvija i doživljava svoju “renesansu”. Utrostručuje se broj učenika i učitelja, proširuje se s novim programima i odjelima, svake godine povećava se broj nastupa i koncerata. Škola je postala sveprisutna i prepoznatljiva u gradu Poreču i šire o čemu svjedoči gradonačelnik grada Poreča. Škola je prerasla u “brend” grada Poreča, prepoznatljiva, respektabilna, uspješna Umjetnička škola Poreč s 289 učenika.

Ravnateljica Sanjica Sara Radetić osamostalila je školu 2014. g. i uz veliku podršku Grada Poreča proširila i poboljšala uvjete s novom zgradom, modernom opremom i zavidnim instrumentarijem. Svih tih godina u skladu s interesima i potrebama djece proširila je programe škole gudačima, puhačima, suvremenim plesom, područnim odjelom u Vrsaru, a sve kako bi djeci i roditeljima pružila željeno obrazovanje. Umjetnička škola Poreč konstantno kao osnovna glazbena i plesna škola sudjeluje u kulturnom životu Grada Poreča i šire te je prepoznatljiva po vrhunskoj kvaliteti i rezultatima rada koji nadmašuju programe osnovnog obrazovanja. Svih ovih godina nižu se sjajni rezultati, nagrade su sve brojnije, sve je više prvih nagrada i apsolutnih pobjeda što potvrđuje predan i marljiv rad cijeloga kolektiva i dugotrajnost kvalitete i motivacije što je velik izazov u današnje vrijeme.Učenici porečke škole kao pobjednici nastupali su na mnogim koncertima laureata na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Uz vrijedne nagrade, učenici su često i dobitnici posebnih nagrada, Oskara znanja i dr.Izuzetna je i javna djelatnost.

Ravnateljica kontinuirano potiče i motivira učitelje na stručno usavršavanje i javnu djelatnost. Učitelji sa svojim učenicima svake godine održe velik broj koncerata, plesnih produkcija i raznih nastupa na događanjima u Gradu Poreču i na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske i šire o čemu svjedoče 172 koncerta i plesna programa. Uz brojne dugogodišnje projekte kao što su Dani klavira, Dani harmonike, Dani gitare, Dani puhača, Dani gudača, Dani plesa, Dani škole, vrijedno je istaknuti i Međunarodno natjecanje i festival “Antonio Janigro” od 2000.g. Osnivač je i organizator Međunarodnoga gitarističkog i violinističkog natjecanja ”Poreč Fest”. Već 19 godina organiziraju se ciklusi koncerata “Ponovno zajedno” na kojima u vrijeme Uskrsa okuplja bivše učenike porečke škole koji su svoje glazbeno ili plesno obrazovanje nastavili u Puli, Rijeci, Splitu, Zagrebu i inozemstvu te ih se prati kako napreduju i izrastaju u uspješne glazbenike, plesače i pedagoge.Ostvareni su brojni projekti kao što su autorske plesne predstave “Ježeva kućica” i “Alisa u zemlji čudesa”.Umjetnička škola Poreč sudjelovala je u projektu “El Sistema u Istri” koji je provela udruga SO DO – El Sistema Hrvatska u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u Puli i Poreču, financirana od EU i sufinancirana od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.Umjetnička škola Poreč ima brojne prijateljske škole i često je pozivana na obljetnice kao poseban gost.Osobito se ističe priznanje gradonačelnika Grada Erbezz (Italija) za trajne rezultate, apsolutne pobjede i kvalitetu na međunarodnom natjecanju na kojemu se učenici i učitelji godinama redovito natječu i pobjeđuju, osobito Harmonikaški orkestar.Mnogobrojni profesori i posjetitelji zadivljeni su uspjesima i radom u UŠ Poreč te je ističu kao model i uzor mnogima što je veliko priznanje i potvrda profesionalnog rada i pristupa.

2019. godine, Umjetnička škola Poreč slavi 45. obljetnicu škole, 20. obljetnicu “Ponovo zajedno” i jubilarni 10. “Poreč Fest”.