Ladislav Račić, prof.
Rock akademija Zagreb - Glazbena škola Ladislav Račić

POSEBNA NAGRADA ZA DOPRINOS GLAZBENOM OBRAZOVANJU

Osnivač Rock akademije i Glazbene škole Ladislav Račić 1980. diplomirao je muzikologiju na Muzičkoj akademiji i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 1980. do 1981. je radio kao asistent-pripravnik u Zavodu za muzikološka istraživanja HAZU gdje je studirao estetiku glazbe. Za diplomski rad iz fonetike je dobio nagradu Sveučilišta u Zagrebu, a za diplomski rad iz muzikologije nagradu „Franjo Kuhač“ Hrvatskog glazbenog zavoda. Nakon toga predaje glazbenu umjetnost u zagrebačkim srednjim školama.

Autor je izvornog znanstvenog članka Govorne značajke u vokalnoj glazbi, stručnog članka On the Aesthetics of Rock Music, nosača zvuka Limeni bubanj, priručnika Škola za rock gitaru 1., 2. i 3. dio, nastavnog plana i programa srednje škole za popularnu i jazz glazbu i nastavnog plana i programa osnovne škole za popularnu glazbu.

Od početka 70-tih svira gitaru i sklada u različitim sastavima popularne i rock glazbe od kojih valja izdvojiti rock grupu Sunce i rock grupa Limeni bubanj. U povodu 15 godina rada Hrvatska glazbena unija nagrađuje Rock akademiju i njezinog osnivača za glazbeno-obrazovni program popularne i jazz glazbe. U 30 je godina kroz programe Rock akademije prošlo više od 7000 polaznika, organizirano više od 600 školskih produkcija i koncerata koji su održani u raznim prostorima, dvoranama, te na otvorenim lokacijama.Treba naglasiti da se programi Rock akademije od samog početka financiraju iz sredstava školarine uz minimalnu potporu privatnih i državnih ustanova.

Također je organizirao 100-tinjak raznih predavanja uglednih glazbenika, pedagoga, psihologa, graditelja glazbala i elektroakustičkih uređaja, snimatelja u tonskim studijima i mnogih drugih. Tijekom 2018. i 2019. bio je voditelj projekta „Glazbenom podukom do digitalne i medijske pismenosti“ koji se financirao i z Europskog socijalnog fonda (pet online tečajeva po 30 modula za početnike iz pjevanja, gitare, glasovira, bas gitare i bubnjeva). Organizator je IASJ meetinga 2019., 29. susreta jazz akademija iz čitavog svijeta. Trenutno je ravnatelj Glazbene škole Ladislav Račić.