Sonja Štefanac, prof.
NAGRADA ZA DOPRINOS GLAZBENOM I PLESNOM OBRAZOVANJU

Sonja Štefanac rođena je 1961.g. u Bjelovaru gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu te kao prva bjelovarska flautistica, Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 1979. godine u klasi prof. T. Muradori, a diplomira 1983. godine u klasi prof. V. Košir. Iste godine zasniva radni odnos u glazbenoj školi u Bjelovaru na mjestu nastavnice flaute.

I prije diplome imala je priliku raditi u školi. To iskustvo bilo je potvrda želje za radom upravo u školi i s djecom. Zadovoljna i motivirana u pedagoškom radu, učenike je pripremala za javne nastupe i natjecanja, od kojih su mnogi bili vrlo uspješni. Četiri su učenice nastavile školovanje na Muzičkoj akademiji. Na mnogim nastupima sudjeluje s učenicima u raznim komornim sastavima i puhačkom orkestru, ali i kao korepetitor, okušala se kao dirigentica zbora HORKUD-a Golub, aktivno sudjelovala u formiranju organizacije Glazbene mladeži u Bjelovaru, organizirala koncertne sezone s abonomanima za publiku. Na mjestu ravnateljice radi od 1999. g. Stečena poslovno-organizacijska iskustva, dobra unutarnja preraspodjela poslova, kvalitetne inicijative suradnika kroz pronalaženje načina i mogućnosti, stalno učenje i usavršavanje, rezultiraju domaćinstvima regionalnih natjecanja, a brojni nastupi učenika i nastavnika okrunjeni su ministrovim priznanjem za uspješan, kvalitetan i kreativan rad u 2002. g. U suradnji s profesorom I. Lešnikom, organizira udaraljkaške koncerte u Bjelovaru, od 2004. g. pod nazivom Međunarodni udaraljkaški tjedan – IPEW. Za potrebe regionalnih i državnih natjecanja, radila je u svojstvu tajnice ocjenjivačkog suda za udaraljke. U jednom mandatu bila je članica predsjedništva Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Za vrijeme njezinog ravnateljskog mandata, temeljem Odluke Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, školi je dodijeljena parcela za gradnju nove zgrade, čija je izgradnja započela početkom ove, 2021. godine. Od travnja vratila se na mjesto nastavnice flaute.

Slijedom navedenog HDGPP je odlučilo dodijeliti prof. Štefanac Posebnu nagradu za doprinos glazbenom i plesnom obrazovanju.


Dragutin Fabijanić, prof.
NAGRADA ZA DOPRINOS GLAZBENOM I PLESNOM OBRAZOVANJU

Prof. Dragutin Fabijanić (Domagović, 1956.) diplomirani je glazbenik-saksofonist. Bio je nastavnik saksofona u GŠ P. Markovca, Zagreb, ravnatelj Centra za kulturu Jastrebarsko te osnivač i ravnatelj Glazbene škole u Jastrebarskom. Vrstan organizator i pedagog, voditelj je amaterskih puhačkih orkestara u Jastrebarskom i okolici. Dobitnik je Nagrade Grada Jastrebarskog za 2009 g.

Kao ravnatelj Glazbene škole Jastrebarsko od njezinog osnivanja do danas (2003.-2021.), postavio je čvrste temelje razvoja glazbenog obrazovanja djece u Jastrebarskom i okolici. Učenici i profesori Glazbene škole su u tom razdoblju ostvarili brojne uspješne rezultate, vrijedne pobjede na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima a od 2016. g. GŠ Jastrebarsko je jedan od domaćina natjecanja HDGPP-a. GŠ Jastrebarsko jedan je od najznačajnijih čimbenika kulturnog života Grada Jastrebarskog. U školi se održavaju brojni koncerti, književne i kazališne večeri, promocije knjiga, predavanja i likovne izložbe. U rujnu 2021. g. profesor Fabijanić je otišao u zasluženu mirovinu, ali ne i mirovanje. Dragutin Fabijanić je osnivanjem glazbene škole i svojim djelovanjem kao pedagog i ravnatelj ostavio neprocjenjiv trag za dalji razvoj glazbenog obrazovanja, glazbene umjetnosti te kulturnog života u Gradu Jastrebarskom i okolici te je time zaslužio dodijeljenu mu posebnu nagradu HDGPP-a


Glazbena škola Karlovac
NAJUSPJEŠNIJA ŠKOLA ČLANICA 2021

Osnovana je 10.10.1804.g. kolijevka je formalnog glazbenog obrazovanja u Hrvatskoj. Škola provodi formalno, neformalno i informalno obrazovanje, čine ju 535 učenika i 80 djelatnika, djeluje i u PO Ozalj s 56 učenika. 2021. g. upisana je treća generacija učenika srednje glazbene škole glazbenog usmjerenja. Škola je sudjelovala u izradi općeobrazovnih kurikuluma za Umjetničke škole (hrvatski jezik i matematika). Važnost objedinjavanja stručnih i općeobrazovnih predmeta prepoznali su kao priliku za povećanje interesa upisa učenika u srednju glazbenu školu. Škola radi na promociji glazbenih zanimanja kroz razne aktivnosti kako bi kod učenika osnovne i pripremne glazbene škole osvijestili priliku za nastavak kvalitetnog srednjeg obrazovanja kao temelja za nastavak visokoškolskog obrazovanja s naglaskom na umjetnička područja. GŠ Karlovac može se pohvaliti brojnim uspjesima učenika i nastavnika koji nastavljaju glazbenu tradiciju dugu više od dva stoljeća usprkos otežanim uvjetima rada - pandemija ... GŠ Karlovac je Centar kompetencija u glazbi i izvedbenim umjetnostima Karlovačke županije. Članica je Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija kroz svoj godišnji Kurikulum tijekom 2021. g. uspješno provodi višegodišnje projekte a pokreće i neke nove (Karlovac Piano festival, Međunarodnu ljetnu školu gitare, Noć glazbe) pod pokroviteljstvom MZOO - a. Osvajanjem najvećeg iznosa na Javnom pozivu Ministarstava turizma i sporta pokrenula je uspješan projekt Tesla Ozalj festival 2021., predstavljen je Europskom parlamentu a o istom je snimljen i dokumentarni film. Projekt je pokazao kako umjetničko obrazovanje može biti aktivno zanimanje budućnosti u kulturnom turizmu. 2021. g. Škola je provela unutarnje i vanjsko vrednovanje (CARNET i Fakultet organizacije i informatike) s ocjenom digitalno napredne e-škole. Započela je više Europskih projekata (Erasmus+ “Global Sounds”, eTwinning projekt Cultural Journey). U projektima sudjeluju učenici i nastavnici iz 10 zemalja EU.

U škol. god. 2020./2021. učenici i mentori osvojili su 5 državnih i 37 međunarodnih nagrada. Državni prvaci su primili Nagradu Karlovačke županije 2021. g. za svoja postignuća. Koncerte su održali mnogi eminentni umjetnici (Z. Ružić, L. Marušić, M. Pečnik, Z. Vojvodić, I. Martinović, Gitarski Trio “EVOCACION”). Ugostili su učenike i nastavnike GŠ u Varaždinu, GŠ V. Lisinskog i GŠ P. Markovca iz Zagreba i GŠ Jastrebarsko. Održano je nekoliko online edukacija u suradnji sa stručnjacima za mentalno zdravlje djece i odraslih. Škola je bila domaćin Dobrotvornom koncertu u Gradskom kazalištu Zorin dom u korist potresom oštećenoj GŠ Frana Lhotke u Sisku. Koncert je organizirala Udruga poklonika Milke Trnine, a nastupili su učenici solo pjevanja GŠ Karlovac i studenti Muzičke akademije Zagreb.Održano je 13. izdanje Školskog natjecanja mladih pijanista i 6. Školsko natjecanje gitarista.Škola je bila domaćin 59. Regionalnog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji pjevanje u organizaciji HDGPP - a i AZOO - e.

Održano je nekoliko odličnih koncerata na otvorenom “Klasika u parku”, “Mala noćna muzika”. pod dirigentskom palicom maestra Vetona Marevcija na kojima su se predstavili učenici i nastavnici škole (Ana Barić, Viktor Vidović). Održani su koncerti u Glazbenom paviljonu i Slatkovodnom akvariju Aquatika. Škola redovito razvija svoju izdavačku djelatnost, 2021.g. izdala Školski godišnjak, promovirala Monografiju 20 godina Međunarodne ljetne škole gitare GŠ Karlovac, Održano je 29 online koncerata pod nazivom “Koncert kad god poželiš” na You Tube kanalu Škole i na Trend Televiziji svakog utorka. Škola provodi projekt digitalizacije arhivske građe “Glazbeni Karlovac” pod pokroviteljstvom Ministarstava kulture i medija koji će završiti 2024. g. povodom proslave 220. godišnjice Škole. Glazbena škola Karlovac kroz svoje projekte uvijek nastoji povezati škole, županije, gradove, župane, gradonačelnike, diplomate, ravnatelje, učenike, roditelje, razmjenjuje iskustva, educira koncertnu publiku i smišlja nove planove. Uvijek i svugdje ističe važnost i ljepotu bavljenja glazbom i čini zanimanje glazbenika vidljivim i prepoznatljivim. Ipak u centru svih aktivnosti su učenici kojima je škola u potpunosti posvećena i zbog kojih postoji. Zbog svega navedenog Glazbena škola Karlovac s punim pravom je dobitnica nagrade za najbolju školu članicu HDGPP - a u 2021


Snježana Mrljak, prof. mentor
NAJUSPJEŠNIJI RAVNATELJ 2021. GODINE

Snježana Mrljak, rođena u Karlovcu diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Radila je kao nastavnik klavira od 1985. godine u Karlovcu i Zagrebu. 2014. godine postaje ravnateljica Glazbene škole Karlovac. Promovirana je u zvanje profesor mentor 2013. godine a u zvanje ravnatelj mentor 2021. godine.

Kao ravnateljica Glazbene škole Karlovac uvela je mnoge inovativne ideje, pokrenula i realizirala veliki broj projekata u kulturi i potaknula suradnju među glazbenim i strukovnim školama u RH kroz Javne pozive Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kao izvršna producentica Glazbene škole Karlovac odgojno-obrazovnu ustanovu pretvorila je u centar izvrsnosti u kreativnim i kulturnim industrijama u Karlovačkoj županiji i šire. Svoju energiju usmjerila je u promociju srednjeg glazbenog obrazovanja pa je tako nakon 40 godina ponovno objedinila općeobrazovne i strukovne predmete i Glazbenu školu Karlovac učinila poželjnom za upis srednjoškolskog glazbenog obrazovanja. Snježana Mrljak pokreće jedinstvene glazbene događaje Noć glazbe, Kava s Bachom, HarmoniKA festival, osniva Umjetničko vijeće Glazbene škole Karlovac,Tim za kvalitetu, tiskanje godišnjaka i digitalizaciju audio i vizualne građe Škole. Surađuje s veleposlanstvima Poljske, Bugarske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Češke, Turske, Makedonije, Njemačke i Irske čiji su kontakti doveli do uspješnih međunarodnih projekta koji se upravo provode. Članica je kulturnog vijeća grada Karlovca. Uvijek i svugdje ističe važnost glazbenog obrazovanja, potiče timski rad i dobru suradnju s kolegama i roditeljima a učenike stavlja u fokus svog rada.